КЉУКУША |
Потребно:
брашно, компир, масло за јадење, сол, бибер, павлака, сирење.
|
1.Се
лупи и се сечка 1,2 kg компир.
|
2. Во
исечканиот компир додаваме ситно исечкан лук, сол, бибер, 3 лажици масло за
јадење и прелеваме со студена вода (2 cm над површината на
исечканите компири)
|
3.
Додаваме брашно, колку да добиеме ретко тесто (погусто од она за палачинки)
|
4.
Добиената смеса ја лееме во намастен плех и печеме дваесетина минути (малку да
се вцрви).
|
5.
Испечената кљукуша ја мачкаме со павлака и посипуваме со рендано сирење.
|
6. Кљукушата
ја ситнеме со лажица на залаци и ставаме во чинија.
|
7. Се
служи со кисело млеко или јогурт.
Нема коментара:
Постави коментар