МАКЕДОНИЈА - РИЗНИЦА НА ЗДРАВА ХРАНА
ПИПЕРКА
Пиперките потекнуваат од Јужно Мексико и Централна Америка. Во Европа е пренесена во 15 век, а кај нас се одгледува од 16 век. Денес во светот се одгледуваат околу 15 вида пиперки. Piperkite poteknuvaat od Ju`no Meksiko i Centralna Amerika. Тие се природен извор на витамин С. Во нашите домашни сорти на пиперки количество на витамин С изнасува околу110 mg. Освен витамин С, содржат многу каротин (провитамин А), витамините од групата B - B1, B2 и нијацин. Пиперката е многу хранлива, содржи 5,3 - 8 % јаглехидрати,1,2 - 1,5 % белковини, 0,2 - 0,3 % масти. Енергетска вредност на зелените и црвените пиперки е различна (Црвената пиперка има 164 kJ или 42 kcal, додека зелената 112 kJ или 28 kcal). Содржи многу минерални состојки како што се калциум, фосфор, железо, калиум и др. Најпрепорачливо е пиперките да ги јадете во свежа, сурова состојба, зошто созарење, пржење, печењеим се намалуваат количествата на витамин С. Со киселење и длабоко замрзнување пиперките не губат многу од хранливите својства, а не се намалува ни количеството на витамин С, па обожавателите на овој зеленчук можат да го конзумираат во текот на целата година. Освен по својата форма, големина, боја, меснатост, пиперките се разликуваат и по вкусот. Имаме слатки, лути и полулути пиперки. Пиперката има и лековити својства. Содржи алкалоид капсцин, кој е лут по вкус, а го има најмногу во семките и коренот, како и цитрин. Се препорачува на болните од атеросклероза, зошто состојката цитрин влијае на капиларната пропустливост и ги прави еластични крвните садови. SГо поттикнува лачењето на пробавните сокови и ја подобрува пробавата. Како зачин, лута пиперка не им се препорачува на луѓе со болен желудник и болни црева, а и здравите луѓе не треба да претеруваат зошто можат да ја оштетат слузницата во желудникот. Потребно: 2 јајца, 400 ml јогурт 60 g путер, 400 g мешавина за пченкарен леб, 1 прашок за печиво, 2 лажици сол, 2 лути пиперчиња, 30 g лук, 200 g пченка, 100 g изрендан пермазан..
Подготовка:
1. Во голем сад изматете ги јајцата, додадете јогурт и тастопен путер. Потоа ставете ги брашното, прашокот за печиво и сол.
2. На лутите пиперчиња отстранете им ги семките и ситно исечкајте ги. Лукот ситно исечкајте го и издинстајте го со малку путер.
3. Додадете ги на мешавината заедно со пченката и пермазанот. Сите состојки измешајте ги да добиете мазно тесто. Тестото растегнете го и ставете го во намастен плех (тепсија со големина 30 x 18 cm)
4. Печете до околу 45 минути на температура од 180°С.
5. По печењето оставете го лебот во плехот околу 10 минути, а потоа извадете го на решетка да се излади.
Потребни состојки: 1,2 kg мелено месо, 20 големи бабури, 300 ml масло,100 g ориз, 200 g кромид, 100 g брашно, 500 g домати, мелен бибер, магдонос, црвен пипер и сол.
ПОДГОТОВКА::
Ситно сечкан кромид се става да се пржи, кога е пржен се додава мелено месо, се упржува и се трга од оган. Во испрженото месо се додава ориз, сол, мелен бибер, ситно исечкан магдонос. Со овој фил се полнат отворените и добро очистени и измиени бабури кои потоа се затвораат со парчиња домат. Наполнетите пиперки се редат во сад и се налеваат со вода и се ставаат на тивок оган да се варат. Кога се варени се додава тенка црвена запршка, а потоа се варат уште 5 - 10 минути, а може да се потпечат во рерна. По вкус се додава мелен бибер, ситно сечкан магдонос и сол. Уз оваа јадење се сервира кисело млеко.
Сос од печени пиперки
Потребни состојки:
2 големи печени црвени пиперки,
2 чешниња лук,
100 гр. крем сирење,
1 китка магдонос,
¼ лажичка оригано,
¼ лажичка сушен босилек,
¼ лажичка мелена црвена пиперка,
¼ лажичка сол,
¼ лажичка табаско сос,
Припрема:
Ставете ги сите состојки во блендер и матете се додека сосот не се соедини. Префрлете го сосот во посебен сад и оставете го да се излади.
Ставете го сосот во подлабок мал сад за сервирање кој ќе го ставите во средина на голема чинија за сервирање. Околу сосот наредете леб, чипс или кифлички.
Пржени
полнети пиперки
Потребно:
10 црвени
ајварски пиперки,
3 јајца,
300 гр
урда,
брашно,
сол по
вкус.
Подготовка:
Пиперките ги печеме и лупиме, потоа полниме со урда. Ги валкаме во изматените јајца и брашно. Наполнетите и извалканите пиперки ги пржиме на загреано масло. Пржиме 3-4
мин од едната страна, а потоа ги вртиме и пржиме и од другата страна.
Нема коментара:
Постави коментар