Реката се запознава со пливање, а човекот со разговор.

недеља, 6. новембар 2011.

ТЕАТАРСКА ПРЕТСТАВА: Големи волшебства од мали волшебници

Ф И З И К А


Големи волшебства од мали волшебници


Претставата се одвива во кабинетот по физика во ОУ "Димитар Миладинов".
Во училницата учениците секојдневно појадуваат. Честопати со појадокот ги довршуваат домашните задачи. За денес требало да ја прочитаат народната песна:

"Краљ Шишман, краљ Латин и овчар табарина"
Ивана Шендова чита на глас, а другите слушаат.

Пак ми вељит краља Латина:
"Кој ќе можит три злати јаболка
Да познаит кое од која година је"
Тога сватој се зачудили,
Свите сватој вземи попаднале.
Тога велит млада овчарина:
"Донесете три злати јаболка"
Донесоа маштрапа со вода.
Ми ги фрли јаболко во вода,
Прв јаболко остана над вода,
"Ова велит, оломланско беше",
А второто во среде маштрапа
"Ова велит, је ланско јаболко".,
А треќето на газер паднало,
"Ова, велит, ми е годинешно".,
ученик 1: На овој овчар добро му одела физиката. Песната ни разкажува за пливање на телата, поточно за Архимедовиот закон.
Ученик 2: Токму така, она јаболко што плива е исушено, од него испарила водата и сега неговата густина е помала од густината на водата, поточно неговата тежина е помала од силата на потисокот.
ученик 3: Она јаболко кое е среде маштрапа, всушност лебди, густината на јаболкото и на водата е исто, односно тежината на тоа јаболко и силата на потисокот се со иста големина.
Ученик 4: Јаболкото што падна на газер, има поголема тежина од силата на потисокот за тоа и потонало.
Ученик 5: Колку интересно. Ем се најадовме, ем го довршивме домашното по македонски јазик, ем повторивме физика — пливање на телата.
Ученик 6: Мене ќе ми дадете едно јаболко, не ми е важно од која година е. Сакам да ви создадам еден проблем, а вие решете го.
(ученикот го засекува јаболкото и го остава ножот во засеченото јаболко, зема една дрвена прачка и поставува прашање)
Како ќе го пресечете оваа јаболко без да го потпрете на некое тело?
На располагање, за помош, ја имате само оваа дрвена прачка.
( учениците даваат одговори на поставеното прашање, а ученикот што го постави прашањето негира)
Ученик 7: Се предаваме. Ти постави проблем. Ти реши го.
(Ученикот 6 — ја зема прачката, удира по ножот, а јаболкото само се пресекува)
Ученик 6: Ми текнаа, ова е одличен пример за акција и реакција. Силата што ја соопштувааш на ножот е акција, а јаболкото возвраќа со реакција.
Ученик 8: Кога сме кај чичко Њутн и јас знам една финта. Додајте ми едно варено и едно неварено јајце.
(му подаваат)
Сега ќе ги завртам, а вие набљудувајте што ќе се случи и обидете се да погодите кое од јајцата е варено а кое не.
( ги завртува јајцата)
ученик 9: Мислам дека знам, тоа што потешко го сопираш е невареното јајце. Кога ке ги придвижиш, ротираш, па сопреш, тие сакаат да си ја запазат состојбата на движење, ти го сопираш јајцето, односно неговата лушпа, но течната внатрешност продолжува да се движи — закон за инерција.
Ученик 10: Чудна овошка е тоа јаболко, а знаете ли дека од неа можете да направите оцет — јаболкова киселина која е здрава и треба да се става во секоја салата.
Ученик 11: И со јаболкова киселина правевме експерименти, се сеќавате ли на ракавицата што поздравува.
Ученик 12: Да, да стававме во тегла сода бикарбона и оцетна киселина, затворавме со гумена ракавица и таа се креваше оти се полнеше со јаглерод диоксид, ама тоа беше по хемија.
Ученик 13: Има тука и физика, ако ги анализираш притисоците, притисокот на гасот затворен во ракавицата е многу поголем од атмосферскиот.
Учник 14: Андреј, не го испивај целосно сокчето од конзервата, да ти покажам уште еден штос.
(Андреј го пие сокчето и остава 2 — 3 голтки, Ивана ја зема конзервата и ја застојува на работ, без да се преврти)
Андреј: Што и направи, како е оваа можно?
Учник 14: Си заборавил кога учевме за тежиште на телата, рековме дека телото нема да се преврти се додека тежишната линија минува низ потпирката. Сега тежиштето е во сокчето што не си го допил, а тежишната линија минува низ работ од конзервата — потпирката.
Андреј: Браво, многу интересно, не ми текна.
Ученик 14: Еј другарчиња, се занесовме, ајде да побрзаме, ќе задоцниме на час.
Ученик 15: Каде да брзаме, сега имаме физика, наставникот ќе дојде тука.
Учениците седнуваат на своите места и подготвено го чекаат наставникот.

КОРИСТЕНА ЛИТЕРАТУРА: 
- Прилози кон методиката на наставата по физика во средно образование – Стојан Манолев и Ѓорѓи Димитров, 
- Учебник по физика за седмо одделение за осум годишно образование – Симеон Гешовски и Фердинанд Нонкуловски

1 коментар:

  1. Претстава - Големи волшебства од мали волшебници - првпат изведена во април 2011 година.

    ОдговориИзбриши