Реката се запознава со пливање, а човекот со разговор.

четвртак, 22. децембар 2011.

Нашата планета, Новата Година ја пречекува 24 пати


Нашата планета, 
Новата Година ја пречекува 24 пати
     Според локалното време, Новата Година се прославува 24 часа, секако низ засебните часовни зони. Први кои го започнуваат одбројувањето се островите Кирибати, после нив се Нов Зеланд, па Австралија, Јапонија, Русија, Кина, Индија, Пакистан, Авганистан, Иран, Турција, Бугарија, Грција, потоа следува нашата часовна зона, а после нас следуваат Британија, Франција, Шпанија, Гренланд, Португалија, Бразил, Канада, Венецуела, САД, a последни се островите од архипелагот Самоа, кои ја прославуваат новата година кога кај нас е 12 часoт на пладне на 01.01.2011 година. 
       Благодарејќи им на вселенските станици, астронаутите можат долго да живеат и работат во вселената. Научни опити, невозможни за на Земјата во вселената можат да траат со месеци па и со години, а сето тоа е причина астронаутите да ја пречекуваат Новата година далеку, далеку од дома. На нивните семејства и на пријателите Новата година им ја честитаат преку електронска пошта и тоа не еднаш, туку повеќе пати зошто повеке пати и ја пречекуваат. 
       Сè започнало со руската вселенска станица МИР, која во периодот од 19 февруари 1986 до 1996 година настана со спојување на повеќе модули. Орбиталната станица постоела до 23 март 2001, по што била намерно уништена по враќањето во атмосферата. Била тешка околу 400 тони, долга 58.2 а висока 27.4 метри. Соларните панели имале површина од 73.15 метри. Единствените жители на станицата, биле од 3 до 6 астонати кои живееле во простор од 356 кубни метри и на одредени периоди се заменувале со други. Оваа орбитална станица била заеднички проект меѓу Белгија, Бразил, В. Британија, Германија, Данска, Италија, Јапонија, Канада, Норвешка, Русија, САД, Франција, Холандија, Швајцарија, Шведска и Шпанија. Се работело за првата постојано населена станица во вселената, која го држи рекордот за најдолгиот престој на луѓето во вселената, кој изнесува речиси 10 години. На таа станица веќе престојувале астронаути од разни земји. МИР се оддржал во вселената преку успешното поврзување на неколку модули во споменатиот период. Меѓународната вселенска станица, лансирана од руската лансирна база во Бајконур, донекаде ја продолжувала работата на МИР. Станува збор за многу обемни истражувања во кои учествувала посебно одбрана посада која се менувала во одредени експедиции. Се вршеле експерименти од областа на медицината, технологијата и физиката. Од јуни 2006 се извршени 90 научни истражувања во специфичните, речиси бестежински услови. Наскоро ќе имаме можност и ние, да прошетаме низ вселената како туристи Британските научници се на добар пат да конструираат авион кој ќе носи туристи во вселената, со брзина пет пати поголема од брзината на звукот.
        Авионот наречен “Skylon” може да биде произведен за неколку години, ќе пренесува 24 патници, а неговото полетување ќе може да се прави од вообичаена аеродромска писта.
    Да ни е среќна и просперитетна 2012 гогина, да ги достигнеме височините, цврсто стоејќи на Земјата.

Нема коментара:

Постави коментар