Реката се запознава со пливање, а човекот со разговор.

петак, 13. јул 2012.

ФЕСТИВАЛИ НА ХРАНА

Денес имаме многу фестивали, меѓу кои и фестивали на храната кои се одржуваат во сите земји и имаат меѓународен карактер. Во некои земји траат по неколку дена, а во некои и по цел месец. Еден од попознатите фестивали на храната е Сингапурскиот фестивал, годишна манифестација која трае од крај на јуни до крај на јули. Обично храната е придружена со музика, пијалоци и многу забава. Овие фестивали придонесуваат за развивање на туризмот и афирмацијата на земјите учеснички.


Најневообичаени фестивали на храна во светот:
Ла Томатина“ е најпознатиот фестивал на домати, кој се одржува во градот Буњол во провинцијата Валенсија, Шпанија. Се одржува секоја година и тоа во последната среда во месецот август. Тој е дел од поголема церемонија која се одржува во Буњол.
Главна задача на секој учесник на „Ла Томатина“ е да погоди што е можно повеќе други противници со домати. Целата манифестација започнува уште наутро, кога прва задача е пријавените учесници да се искачат на измастен стап на чиј врв се наоѓа парче шунка. Притоа, учесниците танцуваат и пеат, додека од околните куќи ги полваат со големи количества вода.
Моментот кога еден од учесниците ќе успее да ја „освои“ шунката на врвот на стапот, тоа е сигнал дека борбата со домати може да започне. Тогаш започнува комплетен хаос. Доматите се носат од Екстрамадура, каде се поефтини и се одгледуваат токму за потребите на фестивалот и поради тоа се со лош квалитет.
Иако на прв поглед сликата изгледа хаотично, сепак постојат и определени правила. Учесниците би требало да носат заштитни очила и ракавици, а доматите претходно треба да се смачакни, за да се намали опасноста од повреди.
По еден час, биката завршува. Сите се мијат и ги отстрануваат последиците од битката.
ТУНАРАМА ФЕСТИВАЛ - првпат одржан 1962 год.
ТУНАРАМА фестивалот се одржува во Порт Линколн Австралија. Веќе 50 години учесниците на овој фестивал се натпреваруваат во фрлање на 20 килограмски туни во далечина. 2008 година е поставен рекорд кој се уште не е соборен.
CHEESE CURD FESTIVAL (Ellsworth, Wisconsin)
CHEESE CURD FESTIVAL - Фестивал на сирење има долга историја, стар е 200 години. Учесниците на овој фестивал се натпреваруваат во изработка на скулптури од сирење.
BugFest (South Florida)
БугФест – можност да се вкусат најегзотични јадења подготвени од врвни готвачи, декорирани со инсекти.
Chinchila Melon Festival
Chinchila Melon Festival - На секои две години во февруари, во Австралија, се одржува фестивал кој привлекува многу туристи. На овој фестивал, храната не се јаде туку се користи за разни спортови како што е фрлање на лубеници, скијање на лубеници и други лудории.

Нема коментара:

Постави коментар