Реката се запознава со пливање, а човекот со разговор.

четвртак, 19. јул 2012.

Скопје


СКОПЈЕ

Октавијан Август (латински:Gaius Iulius Caesar Octavianus Augustus)
 Скопје е формирано во времето на римскиот Император Октавијан Август ( 13 - 11 година пред новата ера ) под името Скупи. Се развил од логор ( castrum ) на двете Македонски легии ( Петта Македонска и Четврта Скитска ) кои и служеле на Римската држава. Скупи бил дел од областа Дарданија и дел од провинцијата Мезија.

Името Скупи (скупи = колиба, засолниште, стреа ) за прв пат се појавува кај племето Пеонци. Скупи им значело “населба на див народ“.

Во 694 година после Христа, Словенското племе Брсјаци го завзеле Скупи и му го дале името Скопје.

Од 974 до 1014 година Скопје станува дел од државата на Цар Самоил.

Во 1346 година, српскиот цар Душан е крунисан во Скопје кое станало главен град на неговото царство.

1392 година Скопје го освоила Отоманската Империја и станал Ускуп.
1555 година се случил силен земјотрес во Скопје.

На 25 октомври 1689 година Скопје било освоено од Австро - Унгарскиот генерал Пиколомини , кој го запалил поради чума, од која и самиот генерал после неколку дена заболел и умрел во Скопје.

Во 1869 година на Камениот мост бил наденат на кол и фрлен во реката Вардар легендарниот војвода Карпош, наречен “Селски крал“, водач на востанието на Кратовските рудари.

Во 1836 година во Скопје е отворено првото јавно Словенско училиште. Најголем придонес за тоа има Јордан Хаџи - Константинов - Џинот.

На 12 октомври 1912 година после 5 века владеење, од Скопје се протерани Османлиите и Скопје потпаѓа под српска окупација .
За време на Прва Светска Војна, Скопје е под Бугарско – Австро Унгарска окупација .
По завршувањето на Првата Светска Војна , во 1918 година Скопје станува дел од Југославија , управувана од диктатурата на српскиот крал.
Во Втора Светска Војна, Скопје било окупирано од Бугарската фашистичка држава.
На 13 Ноември 1944 година, Скопје било ослободено од Македонската Ослободителна Војска и од тогаш педесетина години било главен град на една од федеративните републики на Југославија - Македонија.

Во 1962 година се случи голема поплава на реката Вардар во Скопје.


На 26 Јули 1963 година се случи силен земјотрес и го разурна Скопје со илјадници жртви.

На 8 Септември 1991 година, Скопје станува главен град на новата независна држава Македонија.
Денешно Скопје - град кој умее да се радува.

Нема коментара:

Постави коментар