Реката се запознава со пливање, а човекот со разговор.

среда, 11. јул 2012.

ВОЛЦИ


ВОЛЦИ
"Во секој човек се води битка, како борба меѓу два волци, во секој од нас. Еден волк го преставува злото:тој е бес, завист, љубомора, жалење, лакомост, дрскост, самосожалување, вина, гревот, гневот, инфериорност, лага, лажна гордост, егоизам. Другиот волк го претставува доброто: е она што дава задоволство, мир, љубов, надеж, ведрина, понизност, добрина, добронамерност, љубезност, дарежливост, вистина, милост и вера. Малиот индијанец се замисли за миг. Сите свои мисли вредно ги насочи во длабочината на дедовите зборови, и го праша: - Кој волк победува на крајот? Стариот Chiroki одговори со насмевка на своето старо лице: - Победува секогаш оној што го храниш.
Индијанска легенда

Нема коментара:

Постави коментар