Реката се запознава со пливање, а човекот со разговор.

недеља, 31. јул 2016.

ЖИВОТ

ЖИВОТ
Еден ден, некој човек со својот син се шетал во шумата. Одеднаш момчето застанало бидејќи било изморено и извикало: „Ахх...“Ненадејно се слушнал глас кој доаѓал од планината: „Ахх...“Момчето било обземено од љубопитноста па прашало: „Кој си ти?“ Ама, одговорот кој го добило, бил: „Кој си ти?“ Ова го налутило, па повторно извикало: „Кукавицо!“ Гласот одговорил: „Кукавицо!“ Момчето го погледнало својот татко и го прашало: „Тато, што се случува?“„Сине“, рекол таткото, „Внимавај подобро...“
Тогаш таткото викнал: „Ти се восхитувам! “Гласот одговорил: „Ти се восхитувам!“ Таткото повторно викнал: „Прекрасен си!“ Гласот рекол: „Прекрасен си!“ - момчето стоело изненадено, ама сè уште не сфатило што се случува. Таткото му објаснил: „Луѓето ова го нарекуваат ехо”. Но, тоа всушност е живот. Животот секогаш ти го враќа тоа што го даваш. Животот е огледало на твоите дела. Ако сакаш повеќе љубов, пружи повеќе љубов. Ако сакаш повеќе добрина, пружи повеќе добрина. Ако сакаш разбирање и почитување, тогаш имај разбирање и почит.
Ова правило се однесува на секој аспект од животот. Животот секогаш ти го враќа тоа што го даваш. Текот на твојот живот не е случајност, тој е огледало на твоите дела!“

Нема коментара:

Постави коментар