Реката се запознава со пливање, а човекот со разговор.

недеља, 31. јул 2016.

МУДРЕЦОТ И ДЕТЕТО

МУДРЕЦОТ И ДЕТЕТО
Едно момче дошло кај познат мудрец со цел да го изигра. Момчето ги ставило рацете зад неговиот грб и го прашало мудрецот да му одговори на едно прашање. 
Дали врапчето што го држи во рака е мртво или живо? 
- Мртво, по кратко размислување одговорил мудрецот. 
Момчето се насмевнало и ја отворила раката и врапчето летнало. 
- Гледаш не погоди, рече момчето.
- Точно не погодив, но ако ти кажев дека врапчето е живо ти ќе го стегнеше и ќе го убиеше, но не сакав тоа да се случи и затоа кажав дека е мртво. 
Одговорот сепак се криеше во твоите раце.

Нема коментара:

Постави коментар