Реката се запознава со пливање, а човекот со разговор.

недеља, 31. јул 2016.

Месојадни растенија

Nepenthes deaniana
2009 година ботаничарите пронашле едно од најголемите карнивора (месојадни) растенија во Југоисточна Азија. Новото откритие има 30 сантиметри во дијаметар и има форма на голема шолја, исполнета со ацидни ензими. Пленот се привлекува со помош на сладок нектар, откако ќе биде фатен во шолјата се заробува со лигави, восочни лисја се додека не се удави. Откриени се околу 20 варијации на оваа растение. Растението Nepenthes deaniana за прва пат е откриено во 1907 година, а потоа било изгубено откако филипинскиот национален хербариум во Манила бил бомбардиран во текот на Втората светска војна. МекФерсон верува дека тој и неговиот тим успеале да го пронајдат растението за прв пат по сто години.
Nepenthes deaniana создава спектакуларни, црвни „фрлачи“ во големина од фудбалска топка кои може да фатат инсекти и мали животни. Ботаничкото друштво на Америка вели дека постојат околу 600 видови на „фрлач“ растенија. Најверојатно најпознат е типот Venus Flytrap. Nepenthes attenboroughii и Nepenthes northaina се поголеми видови кои може да заробат животни во големина на стаорци.

Нема коментара:

Постави коментар