Реката се запознава со пливање, а човекот со разговор.

недеља, 31. јул 2016.

МОРКОВ, ЈАЈЦЕ ИЛИ ЗРНО КАФЕ?

МОРКОВ, ЈАЈЦЕ ИЛИ ЗРНО КАФЕ?
Една млада жена отишла кај мајка си, за да и раскаже за својот живот, како работите станале премногу тешки за неа. Таа не знаела како да се справи и сакала да се предаде. Била изморена од постојаната борба. И изгледало дека само што ќе реши еден проблем, на неговото место се појавувал друг. Мајка и ја однела до кујната. Наполнила три тенџериња со вода и ги ставила на ...шпоретот. Наскоро водата во нив зоврела. Во првото тенџере ставила моркови, во второто јајца, аво третото зрна кафе. Седеле и гледале како продуктите се варат, без да проговорат ниту збор. По 20 минути го исклучиле шпоретот. Мајката ги извадила морковите, јајцата и зрната каде од тенџерињата и ги ставила во чинија. Се завртила кон својата ќерка и и' рекла: “Кажи ми што гледаш” “Моркови, јајца и кафе” – одговорила ќерката. Мајката и дала знак да се приближи до чинијата со морковите. Девојката забележата дека се меки и примиле многу вода. Потоа се доближала до јајцата. Откако допрела едно, забележала дека е тврдо варено. Конечно мајката побарала ќерката да се напие од кафето. Ќерката се насмевнала откако го вкусила богатиот мирис. Потоа прашала: “Што имаш на ум со сето ова мамо?” Мајката објаснила дека секој од производите се судрил со истото – врела вода. Но сепак секој реагирал на различен начин. Морковите растат силни, здрави и бескомпромисни. Но откако ќе ги ставиме во врела вода – омекнуваат. Јајцата се многу нежни и кршливи. Танката лушпа ја заштитува течноста внатре, но откако ќе ги ставиме во врела вода, внатре стануваат цврсти. А зрното кафе е уникатно – тоа ја промени врелата вода. “Ти што си? Морков, јајце или зрно кафе?” – прашала мајката. Помислете и Вие што претставувате.
 Морков ли сте, кој изгледа здрав, но болката и неволјите го истоштуваат, а тој омекнува и ја губи својата сила? 
Или пак јајце, кое се раѓа со меко срце, но се менува со топлината. Дали духот Ви е во форма на течност, што по искусениот тежок момент ќе стане тврд. Лушпата ќе остане иста, но внатре ќе има тврд дух и неуништиво срце! 
Или сте зрно кафе? Тоа всушност ја менува врелата вода, онаа која ја носи болката. Кога водата ќе стане врела тоа ја ослободува својата арома. Ако си како зрно кафе, кога работите се најлоши, ќе се промениш себе и нештата околу тебе.

Нема коментара:

Постави коментар