Реката се запознава со пливање, а човекот со разговор.

недеља, 31. јул 2016.

СЕДУМ СВЕТСКИ ЧУДА

СЕДУМ СВЕТСКИ ЧУДА
Седум Светски Чуда Во едно основно училиште на децата од 3-то одд. им била зададена задача , од понудени одговори да означат седум светски чуда. По некое време се појавила оваа листа: 
1. Египетските пирамиди, 
2. Таџ Махал, 3. Гранд Кањон, 
4. Панамскиот канал, 
5. Емпаер Стејт Билдинг, 
6. Базилика Св. Петар во Ватикан, 
7. Кинески ѕид. 
Учителката собирајќи ги задачите приметила дека едно девојче сеуште размислува, и го прашала да не има проблем да ја состави листата. Девојчето одговорило: 
- Да, неможам да се одлучам во потполност. Има толку многу чуда. 
Учителката ја охрабрувала со зборовите: 
- Па добро кажи ни го барем тоа што досега го имаш напишано. Можеби ќе можеме да ти помогнеме. 
Девојчето се двоумело малку на почетокот, но сепак на крајот проговорила: 
- За мене ова се седумте светски чуда: 
1. Да видиш, 
2. Да чуеш, 
3. Да допреш, 
4. Да помирисаш, 
5. Да осетош, 
6. Да се смееш, 
7. Да љубиш. 
Во училницата завладеал молк...... Сите секојдневни нешта кои се подразбираат, а кои ние не ги остваруваме се навистина чуда. Најдрагоцени нешта во животот се всушност оние кои неможат ни да се купат, изградат, ниту продадат....

Нема коментара:

Постави коментар