Реката се запознава со пливање, а човекот со разговор.

недеља, 31. јул 2016.

Hummingbird

 Hummingbird ” – Е името на птицата која е единствениот вид во светот што може да лета назаечки. Можеби звучи неверојатно но оваа птица е способна да го ротира секое од своите крилја во круг. Потег со кој си дозволува да биде уникатна во своето движење нанапред , наназад , нагоре , надолу во дијагонала или едноставно лебдење во воздух. За да лета оваа птици ги движи своите крилја напред назад во повторувачки ротирачки осмици од 15 – 80 пати во секунда нешто слично како да пливате делфин. Птицата може да се движи во било која насока и од самиот почеток може да постигне максимална брзина и нема потреба од намалување за да слета. Може да лета на кратки релации и наопаку т.е. со грбот свртен кон земјата и да се превртува во воздухот непрекинато, маневр што го користи за избегнување на напад. Овие птици живеат највеќе на американскиот континент и на Карибите .

Нема коментара:

Постави коментар