Реката се запознава со пливање, а човекот со разговор.

недеља, 31. јул 2016.

ДЕЦАТА УЧАТ ОД ОНА СО ШТО ЖИВЕАТ

ДЕЦАТА УЧАТ ОД ОНА СО ШТО ЖИВЕАТ
Ако детето живее со критики, учи да осудува. Ако детето живее со насилство, учи да се тепа. Ако детето живее со страв, учи да биде загрижено. Ако детето живее со сожалување, учи да се сожалува. Ако детето живее со потсмев, учи да се срами. Ако детето живее со љубомора, учи што е завист. Ако детето живее со срам, учи да чувствува вина. Ако детето живее со охрабрување, учи самодоверба. Ако детето живее во толеранција, се учи на трпение. Ако детето живее со пофалби, учи да цени. Ако детето живее со прифаќање, се учи на љубов. Ако детето живее со одобрување, учи да се сака. Ако детето живее со признавање, учи дека е добро да имаш цел. Ако детето живее со споделување, учи за великодушност. Ако детето живее со чесност и праведност, учи дека постојат вистината и правдата. Ако детето живее со безбедноста, се учи на верата во себе и на оние околу себе. Ако детето живее со пријателство, учи дека светот е пријатно место за живеење. Ако живеете во мир, вашето дете ќе живее во мир. 
Со што живее вашето дете?

Нема коментара:

Постави коментар