Реката се запознава со пливање, а човекот со разговор.

недеља, 31. јул 2016.

СИРОМАШТИЈА

СИРОМАШТИЈА
(Вистинско богатство)
Еднаш еден добро ситуиран човек отпатувал со својот син во некое село. Причината поради која човекот решил да го одведе синот на село, е синот да види што значи сиромаштија и како некои луѓе се мачат за корка леб. Така двајцата стигнале во селото и посетиле едно семејство кое живеело во една мала куќа. Домаќините биле љубезни и ги поканиле да ноќеваат во нивниот дом, па така гостите можеле повеќе да научат за животот на луѓето во селото и нивното секојдневие. Откако си заминале дома таткото го прашува синот: "Што мислиш за животот на село?" На тоа детето одговорило: "Мислам дека не беше лошо кај нив." Тогаш таткото повторно го праша: "Дали забележа колку се тие сиромашни и дека немаат ни дел од она што го имаш ти?" Синот на тоа одговил: "Да! И тоа го забележав." Таткото продолжил да го прашува синот: "Што научи додека престојувавме кај нив?" На ова детето одговорило: "Ова патување беше една голема лекција за мене. Ние имаме едно куче во дворот, а тие имаат четири. Исто така имаме и убава мермерна фонтана со убави мермерни украси, а тие имаат повеќе извори на вода со безброј цвеќиња како украс. Тие извори формираат една река која тече до недоглед. Ние имаме неколку вградени светла во нашиот двор, а тие имаат милиони ѕвезди. Нашата градина се простира до оградата што не дели од соседите, а тие имаат широки хоризонти." Откако доби одговор, таткото не можеше повеќе да прозбори, а синот му рече: "Многу ти благодарам што ми покажа колку сме сиромашни".

Нема коментара:

Постави коментар