Реката се запознава со пливање, а човекот со разговор.

четвртак, 11. август 2016.

Сончев часовник

Во 1500 година пред новата ера, Египќаните почнале да го употребуваат сончевиот часовник, најстарата направа за мерење на времето. Како што сонцето се движи од исток кон запад, сенката на стрелката се движи околу скалата. Времето се определува според тоа на која бројка стои сенката. Но, овој часовник работел само додека е сончево, а додека ноќе, или кога било облачно или врнежливо, луќето немале можност за мерење на времето.

Нема коментара:

Постави коментар