Реката се запознава со пливање, а човекот со разговор.

четвртак, 11. август 2016.

јуни

јуни - месец кога започнува летото на северната полутопка. Летото започнува на 21 или 22 јуни. Денот на северната полутопка е најдолг во годината и во астрономијата е познат уште како летен солстициј (летна повратна точка). Се претпоставува дека името на месецот потекнува од Римската божица Јунони - божица на породувањето и заштитничка на браковите и мажените жени. Јуни има 30 дена.

Нема коментара:

Постави коментар