Реката се запознава со пливање, а човекот со разговор.

четвртак, 11. август 2016.

Јулијански календар

Јулијански календар
Името на овој календар потекнува од големиот Римски владетел Гај Јулије Цезар (100 - 44 п.н.е ) За таа цел, Цезар го ангажирал познатиот египетски математичар и астроном Сосагена од градот Александрија. Како основа на Јулијанскиот календар е земена сончевата (или тропската) година. Тоа е временски период за кој Сонцето прави два последователни премини низ точката на пролетна рамноденица. Sosagena тој бил голем и добар реформатор. На стариот Римски календар тој му додал уште два месеци (во Римскиот календар годината имала 10 месеци) и за почеток на годината го одредил 1 јануари, а не 1 март, како што било до тогаш. Во годината, која била поделена на 12 месеци, седум месеци имале по 31 ден (јануари, март, мај, јули, септември, октомври и ноември), четири месеци имале по 30 дена (април, јуни, август и декември) и еден месец (месецот февруари) имал 28, односно 29 дена кога годината е престапна.

Нема коментара:

Постави коментар