Реката се запознава со пливање, а човекот со разговор.

четвртак, 11. август 2016.

Нил

 Нил е најголема река во Африка, долга околу 6 500 km и е втора најголема река по должина во светот, веднаш по реката Мисисипи. Правецот на нејзиното течење е север - југ и таа претежно тече низ пустинските предели на Судан и Египет. Секоја година во Египет во месец јули почнува да се зголемува водостојот на Нил и тоа продолжува сé до октомври, кога нивото на водата може да се искачи и до 7 метри.

Нема коментара:

Постави коментар