Реката се запознава со пливање, а човекот со разговор.

четвртак, 11. август 2016.

Најсјајна ѕвезда

Како најсјајна ѕвезда забележана во пишаната човекова историја, се смета појавата на суперновата експлозија на една стара ѕвезда забележана во 1006-та година. Во таа година според записите во Кина, Јапонија и некои арапски земји, на небото одеднаш засветела многу сјајна ѕвезда во соѕведието Волк јужно од Шкорпија. Ѕвездата била толку сјајна што предметите формирале сенка од нејзината светлина.

Нема коментара:

Постави коментар