Реката се запознава со пливање, а човекот со разговор.

четвртак, 11. август 2016.

Галаксија

Галаксија претставува гравитационен спој од ѕвездени системи, меѓуѕвездена прашина, плазма и црна материја. Типичните галаксии бројат  од 10 милиони до 1 трилион ѕвезди, кои орбитираат околу заеднички центар на гравитација. Поголемиот дел од галаксиите се протегаат и до повеќе од неколку илјадници светлосни години во дијаметар.

Нема коментара:

Постави коментар