Реката се запознава со пливање, а човекот со разговор.

четвртак, 11. август 2016.

Велигден

Велигден и празниците кои се поврзани со него се подвижни празници, тие не паѓаат на ист датум секоја година споредгрегоријанскиот (цивилниот календар) или јулијанскиот календар (кои го следат движењето на Земјата околу сонцето и годишните времиња). Тие се фиксни според лунарниот календар кој е сличен, но не ист со еврејскиот календар.
Велигден се празнува после еврејскиот празник Пасха (хеб. pessach), во првата недела после полна месечина, која што е на самиот ден на пролетната рамнодневница или непосредно по неа. Во периодот од 1900 до 2100 година Велигден може да се падне помеѓу 4 април и 8 мај.
Во православието, подготвувањата започнуваат со Великите пости. По петтата недела (ден) од великите пости доаѓа Цветната недела, која завршува со Лазарова сабота. Овој ден го означува завршетокот на Великите пости, иако празникот продолжува и следната недела.

Нема коментара:

Постави коментар