Реката се запознава со пливање, а човекот со разговор.

четвртак, 11. август 2016.

Тропска година и Сидеричка или ѕвездена година

Тропска година е временски период за кој Сонцето прави два последователни премини низ точката на пролетна рамноденица. Тропската година просечно трае 365,24218967 дена или 365 дена, 5 часа, 48 минути и 46 секунди. Ако сметаме во часови тоа е 8765,81256 часа.

Сидеричка или ѕвездена година се дефинира како времето кое поминува помеѓу две идентични положби на Сонцето во однос на далечните ѕвезди. Поради прецесијата, сидеричката година е подолга од тропската за 20 минути и 26 секунди.

Нема коментара:

Постави коментар