Реката се запознава со пливање, а човекот со разговор.

четвртак, 11. август 2016.

Еклиптика

Еклиптиката е голем круг на небесната сфера, по кој Сонцето привидно се движи во текот на годината, при тоа поминувајќи низ 13 соѕвездија наречени зодијачки соѕвездија (тринаесеттиот зодијачки знак е Змијоносец). Во однос на небесниот екватор, еклиптиката секогаш е наклонета за 23 степени и 27 минути и го сече во двете рамнодневни точки (еквиноции), односно точките на пролетна и есенска рамноденица.

Нема коментара:

Постави коментар