Реката се запознава со пливање, а човекот со разговор.

четвртак, 11. август 2016.

Водици или Богојавление

Водици или Богојавление е денот на кој, според христијанското предание, Св. Јован Крстител го крстил Исус Христос во реката Јордан. Се прославува на 19-ти јануари кај црквите што го користат Јулијанскиот календар. Со тоа му се дава значење на крштевањето како една од повеќето свети тајни на христијанството. Крштевањето значи и духовно раѓање, односно почеток на човековото живеење во верата.

Нема коментара:

Постави коментар