Реката се запознава со пливање, а човекот со разговор.

четвртак, 11. август 2016.

Пролетна и есенска рамноденица

Пролетната рамноденица е една од имагинарните точки во која еклиптиката го сече небесниот екватор. Сонцето во оваа точка се наоѓа секоја година околу 21 март. Во тие моменти осветлени се двата пола на Земјата (и Северниот и Јужниот), а на екваторот, точно на пладне, сончевите зраци паѓаат под агол од 90 степени (во Скопје под агол од 90 – 42 = 48 степени). Тогаш на северната полутопка почнува пролет, а на јужната есен.
Есенската рамноденица е другата имагинарна точка во која еклиптиката го сече небесниот екватор. Сонцето во оваа точка се наоѓа секоја година околу 23 септември, кога на северната полутопка почнува есен, а на јужната пролет.

Нема коментара:

Постави коментар